Hur hittar jag rätt takbox till min bil?

Guider 9 feb 2018

Det kan kännas svårt att hitta rätt takbox bland alla olika modeller men så svårt behöver det inte vara. Vi har tagit fram en enkel guide för att hjälp er att hitta rätt.

Det första du måste veta när du ska hyra en takbox är om du har egna takräcken eller inte. Har du egna räcken är det ganska enkelt. Då gäller det bara ett hitta en box som passar ditt ändamål. Ska du åka hela familjen en vecka till fjällen är det bra men en större takbox så att även hjälmar och några pjäxor får plats. Då är det oftast en stor volym man är ute efter, dvs. en högre box. Ska du iväg och köra längdskidor som normalt är längre än slalomskidor är det viktigt att kolla att boxen är lång nog, runt 220 cm brukar de längsta boxarna vara.

Behöver du boka en box med takräcken eller takräcken separat är det lite mer att tänka på. Själva takräckena passar normalt nästan alla bilar dock finns många olika fästen. De tre absolut vanligaste fästena är; för biltak med stängda rails, biltak med öppna rails och för biltak utan rails som man fäster i dörrkarmen. Nedan ser du bilder på de olika modellerna.

Stängda rails
Öppna rails
Tak utan rails

Uthyrarna är ofta kunniga och kan hjälpa till med att besvara på frågor om deras takbox och eventuella takräcken. Förenklat kan man säga att fästen för stängda rails ska klämma, för öppna rails ska omsluta och för dörrkarmen ska de också klämmas fast.

Till alla takboxar
Till alla takräcken

Taggar