Hur stor är en minigrävare?

Hyrprylar 17 okt 2019

Grävmaskiner finns i olika storlekar men hur stor är en minigrävare och vad klarar den av?

Om man ska göra ett grävjobb hemma och inte hyra in hjälp utan köra maskinen själv faller ofta valet på en minigrävare. Deras föredel är just storleken. De är lättare som gör att de förstör sin omgivning som gräsmattan mycket mindre. De är lättare att frakta till och från arbetsplatsen, normalt går de att dra på ett släp bakom en bil. Dessutom kan de komma åt platser där en större maskin inte får plats. Deras stora nackdel är att de inte är så effektiva. Om du tillexempel hyr in hjälp med en förare så blir det ofta billigare att hyra en större maskin så timmarna inte blir så många.

Hyr du bara maskinen och gör jobbet själv så brukar minigrävaren bli billigare. Dessutom är de väldigt roliga att köra så att det tar lite tid gör inget, det gäller i och försig även stora grävmaskiner, att de är roliga att köra. När det kommer till att förstöra sin omgivning så som gräsmattan är föraren en större faktor än vikten på maskinen. Så en erfaren och skicklig förstör betydligt mindre än en oerfaren förare. Så är det viktigt att så lite som möjligt runtomkring påverkas kan det vara värt att ta hjälp av ett proffs.

En minigrävare väger mellan 0,5 ton och 8 ton. De finns de som vill dela in dem i microgrävare, minigrävare, små grävmaskiner, medelstor stora grävmaskiner och stora grävmaskiner. Det är lite för granulärt för att vara användbart utan minigrävare, grävmaskiner och stora grävmaskiner använder vi oss av.

De riktigt små grävarna under ett ton klarar bara av mindre arbeten medans en maskin på från 1,5 - 3,5 ton ofta klarar av allt en hemma fixare vill ta sig an. Hur mycket en maskin kan lyfta hittar man i ett lyftdiagram, normalt något som tillverkarna har på sina hemsidor. En grävare kan lyfta olika mycket beroende på hur långt i från grävaren lyftet ska göras. Risken för att tippa ökar också desto längre ut man har vikten som man lyfter.

Många som hyr ut minigrävare kan också hjälpa till med frakten vilket brukar vara väldigt prisvärt. Om så inte är fallet behöver du veta bredden på maskinen och att du har ett tillräckligt stort maskinsläp så du får lasta minigrävaren på den. Du måste också kolla upp att bilen får dra så tungt samt att du har rätt behörighet på ditt körkot. Ofta behövs BE behörighet eller Utökad B behörighet. Det är få minigrävare med släp man kan köra på vanligt B körkort.

Taggar