Hygglo går samman med brittiska Fat Llama

13 sep 2022


- skapar världens största peer-to-peer-uthyrningsplattform

Svenska uthyrningsplattformen Hygglo som 2016 grundades av Ola Degerfors, Axel Hellström och Henrik Fräsén har under de senaste åren även lanserat sin tjänst i Norge, Finland och Danmark. Nu tar bolaget ett rejält kliv på den internationella marknaden genom att förvärva den brittiska konkurrenten Fat Llama, också grundat 2016 i London. Hygglo ägs bland annat av Schibsted och Norrsken som båda investerade i bolaget första gången 2017.

Det sammanslagna företaget kommer att bli världens största P2P-uthyrningsplattform med kunder i Europa och USA. Båda bolagen delar idén och viljan att skapa en mer hållbar livsstil genom att möjliggöra för människor att hyra prylar istället för att köpa nya.

  • Jag är jätteglad över affären och att nu kunna slå samman våra bolag. Sedan vi grundade Hygglo har målet hela tiden varit att växa och erbjuda fler och fler en hållbarare livsstil. Chaz och Rosie har byggt Fat Llama till ett otroligt bolag med avancerad verifieringsteknik, bra design och en lojal kundbas av både uthyrare och hyrtagare. Detta är ett stort ögonblick för oss och jag ser verkligen fram emot att gemensamt skapa världens största och mest sofistikerade uthyrningsplattform för prylar, säger Ola Degerfors, grundare av Hygglo.
  • Vi ser fram emot att hjälpa Hygglo bygga en stor europeisk marknadsplats de kommande åren. Vi tror att uthyrning av prylar kan bli en väldigt värdefull affär för de bolag som etablerar en ledande ställning tidigt, säger Richard Sandenskog, investeringsansvarig på Schibsted.

Sammanslagningen innebär att Hygglo ansvarar för  Fat Llamas team, verksamhet, mjukvara och varumärke. Fat Llama kommer att behålla sitt varumärke i Storbritannien, USA och övriga nya marknader i Europa under en övergångsperiod, då även Fat Llamas medgrundare Chaz Englander och Rosie Dallas stannar i bolaget för att bistå i integrationen mellan bolagen. De tar även plats i bolagets styrelse.

  • 2016 gav vi oss ut med en vision att skapa denna strålande service som gör allt uthyrningsbart. Det har varit en fantastisk resa att bygga Fat Llama till denna nivå och vi är glada över att bli en del av Hygglo, ett företag som delar våra värderingar och önskemål om att förändra konsumenternas ägande. Vi har en lång väg att gå och det kommer inte att bli lätt men tillsammans kan vi göra skillnad i världen och uppnå detta mål, säger Rosie Dallas, medgrundare av Fat Llama.
Tongivare inom delningsekonomin

Både Hygglo och Fat Llama har etablerat sig som tongivande aktörer inom delningsekonomi. Tillsammans kommer de kunna erbjuda över 400 000 listade objekt för uthyrning, som t ex campingutrustning, kameror, drönare, DJ-bås och trädgårdsredskap

Liksom Hygglo har Fat Llama vuxit i popularitet under de senaste åren då fler och fler vill ha en mer hållbar livsstil. 57 procent av de brittiska och tyska konsumenterna uppgav 2020 att de hade avsevärt ändrat sin livsstil för att gynna miljön. Istället för att oändligt köpa hushållsartiklar som bara används en handfull gånger vänder sig till plattformar som Fat Llama och Hygglo för att hyra verktyg i jakten på ett mer miljövänligt förhållningssätt till konsumentvaror. Som exempel används den genomsnittliga borrmaskinen bara 12 minuter under sin “livstid”.

Enligt en oberoende studie gjord av European Rental Association fann nyligen att genom hyra en vara istället för att köpa kan dess totala koldioxidutsläpp minska med upp till 50 procent.