Ozongeneratorer och ozon, the beginners guide

Guider 10 okt 2019

Du kanske har hört att ozongeneratorer är det nya svarta och att de eliminerar dåliga lukter? Det gör de, men hur fungerar en ozongenerator och hur kan ozon ta bort dåliga lukter? Här får du en genomgång där vi skrapar lite på ytan av kemin bakom denna populära luktborttagare.

Generellt om ozongeneratorer

Ozongenerator är en apparat som helt enkelt genererar ozon. Den behöver el för att drivas och oftast drivs den genom en stickkontakt i väggen. I maskinen finns plattor som alstrar ozon, mer om exakt hur detta fungerar kan du läsa nedan. Dessa plattor behöver efter visst användande rengöras eller till och med bytas för att fortsätta alstra ozon effektivt.

Ozon är en gas bestående av tre stycken syreatomer per molekyl. Den här gasen är väldigt reaktiv och doften påminner om klor. I dagsläget används ozon främst till att ta bort lukter och att desinficera eller rena luft, vatten och material. De ozongeneratorer som hyrs ut genom Hygglo används för att ta bort dåliga lukter i till exempel hus, sommarstugor, husvagnar, båtar eller något annat slutet utrymme som har en dålig lukt.

Ozon, Tri-oxid och O3; kärt barn har många namn

Ozon är en gas bestående av 3 stycken syreatomer per molekyl. Ozon är en mycket instabil gas som är starkt reaktiv och har lätt att reagera med andra molekyler och bryta ner eller omvandla dessa. Polymera material, dvs plast, som innehåller en dubbelbindning kan brytas ner av ozon, vilket är anledningen till viss del av ozongeneratorernas dåliga rykte, vilket vi kommer gå in lite djupare på längre ner.

Ozongeneratorn omvandlar en del av syret som finns i luften, dvs enskilda syreatomer, till ozon, som alltså är tre syreatomer som tillsammans bildar en molekyl. Detta görs genom att de enskilda syreatomerna joniseras varvid de slår sig ihop och bildar det då neutrala ämnet ozon. Ozongeneratorn tar bort dålig lukt genom att ozonet reagerar med bland annat de molekyler som är den dåliga lukten, och helt enkelt bryter ner dessa till andra molekylbildningar eller atomer som då inte luktar illa. Den här reaktionen sker även med de molekyler som finns i själva källan till lukten, till exempel mögel, varvid mögelsporerna då helt enkelt dör. Därför kan en ozongenerator även ta bort själva källan till lukten, om källan är friliggande så att ozonet kommer åt den.

Nu till nackdelarna med en ozongenerator och ozon, och de tidigare nämnda polymera materialen. Ozonet kan även reagera med fasta material så som till exempel plast eller gummi och påverka detta material. Det här var mest ett problem förr, nuförtiden är ozongeneratorerna mer sofistikerade. Det krävs högre koncentration av ozon för att märkbart påverka fasta material än till exempel dofter, dagens ozongeneratorer är bättre på att hålla en lagom nivå ozon och det finns även de som till exempel oscillerar ozongenereringen för att ytterligare minimera risken för skador på fasta material.

På Hygglo finns mängder av olika ozongeneratorer som du kan hyra till att sanera lukter i allt ifrån sommarstugan, till hemmet, husbilen eller båten.

Taggar