Uthyrarskolan, del 3 av 3
Här går vi igenom information om vårt säkerhetssystem, försäkringen som ingår, samt hur man som uthyrare hanterar ovanliga situationer som ibland kan uppstå.
Genom att vara en serviceinriktad, trevlig och hjälpsam uthyrare ökar du chanserna för bra betyg från hyrestagare, liksom chansen att de kommer tillbaka och hyr av dig nästa gång. Vi ser att nöjda hyrestagare gärna hyr igen från samma uthyrare och bra betyg är optimala för att locka nya hyrestagare, det skapar en säkerhet för dem som vill hyra.
Säkerhetssystemet, hur det fungerar
För att säkerställa en så säker plattform som möjligt har vi ett säkerhetssystem på plats för att skydda våra användare.
Detta börjar med registrering via bank-ID. Det betyder att vi kan vara säkra på att den som hyr är den de påstår sig vara.
När en användare registrerar sig måste de ange sin kontaktinformation, e-post och telefonnummer. Denna information måste vara korrekt. Om du kommer i kontakt med en hyrestagare med felaktig kontaktinformation (saknas eller felaktigt telefonnummer), kontakta oss.
Om du av någon anledning får en dålig känsla i dialog med en potentiell hyrestagare kan du kontakta oss så kan vi titta närmare på hyrestagaren. Du har också alltid rätt att neka en hyresförfrågan om det inte känns rätt.
Som en del av vårt säkerhetssystem tar vi en kreditupplysning på den som vill hyra. Anledningen till att vi tar en kreditupplysning är att värdet på prylen man hyr är så mycket högre än den hyra man betalar. När en hyrestagare blockeras från att hyra är den vanligaste orsaken till detta att de inte har klarat vår kreditkontroll.
Processen kring kreditupplysningar är automatisk och i vissa fall kan vår manuella bedömning vara att hyrestagaren ska få hyra, även om de inte har klarat kreditkontrollen. Till exempel, om en hyrestagare har blockerat sitt personnummer kommer kreditkontrollen göra så att hyrestagaren blockeras. Då kan vi göra en manuell kreditupplysning av hyrestagaren. Om du har fått en hyresförfrågan avbruten på grund av att hyrestagaren har blockerats från att hyra och sedan fått en ny hyresförfrågan från samma hyrestagare, betyder det att hyrestagaren har varit i kontakt med oss och att vi bedömer att det inte är något problem att hyra ut till denna individ. Om du är osäker kan du alltid kontakta oss eller välja att neka hyresförfrågan.
Utöver detta gör vi också manuella screenings av de som vill hyra och håller koll på aktiviteten på plattformen.
Något vi har kommunicerat tidigare är att vår drönarkategori är en sårbar kategori för skador. En åtgärd vi har vidtagit för att minska antalet skador efter noggrann undersökning av skadorna är att höja åldersgränserna för att hyra drönare. Du måste nu vara minst 25 år för att hyra en drönare via Hygglo.
Som uthyrare hjälper du också till att göra plattformen säkrare och bättre för andra genom att alltid lämna betyg efter att hyran har slutförts.
Försäkring
När det gäller våra försäkringsvillkor hittar du dessa här. Vi rekommenderar alla som hyr ut sina saker att bekanta sig med försäkringsvillkoren, så att du vet vad som omfattas av försäkringen och om du behöver ha en egen försäkring.
I korta drag: Vår allriskförsäkring täcker skador och förluster på de flesta prylar som hyrs ut på Hygglo, ersättningen har ett tak på 30 000 kr, så om du hyr något till ett högre värde måste du ha en egen försäkring. Vår försäkring ersätter då din självrisk på upp till 10 000 kr. Se länken ovan för fullständiga villkor och undantag, till exempel har motorfordon och släpvagnar/trailers en självrisk på 1.500kr som hyrtagaren betalar och båtar och husbilar/husvagnar täcks endast av självriskelimineringen upp till 10 000kr.
Nedan hittar du svar på några vanliga frågor vi får kring försäkringen:
Hur värderas en produkt om den går sönder vid uthyrning?
Den värderas till marknadsvärde, alltså det värde en produkt har på marknaden med hänsyn tagen till ålder och slitage. Du blir ersatt upp till marknadsvärde, dvs vad det antingen kostar att köpa motsvarande pryl begagnad eller om den är väldigt ny så kan den bli ersatt till nypris. Värderingen görs genom att man antingen tittar på vad andra motsvarande prylar säljs för begagnat, genom utlåtande av en expert eller att man använder avräkningstabellen i villkoren.
Vad menas med vårdslöshet?
Vår försäkring täcker skador på uthyrd pryl under uthyrning, om skadan dock är ett resultat av att hyrestagaren har varit vårdslös är hyrestagaren ersättningsskyldig för de skador hen har orsakat. Vid vårdslöshet menar vi ouppmärksamt och oförsiktig beteende från hyrestagaren, till ex. om man glömmer ett kamera man har hyrt på tunnelbanan eller om man tankar med fel bränsle. Det finns dock många gråzoner så det är alltid bra att kontakta oss vid en skada.
I alla tillfällen där hyrestagaren med uppsåt påför skada på hyrt pryl är hyrestagaren ersättningsskyldig.
Slitage vs skada?
Vår försäkring gäller vid plötslig och oförutsedd skada på eller förlust av uthyrd egendom. Dvs skador som sker som ett resultat av att prylen är uthyrd.
Hygglos motto är att "Saker ska användas", och vid användning av prylar är det vanligt med normalt förekommande slitage, om det så är du själv som använder din pryl eller en hyrestagare. Slitage är inte täckt av vår försäkring och tanken är att intäkterna från uthyrningen ska täcka slitage på prylen.
Är du osäker på om det är normal slitage eller om det täcks av vår försäkring? Hör av dig till oss så kollar vi på det.
Hyrestagaren har blivit sjuk
Du har en hyrestagare som har blivit sjuk och därför inte kan hyra vid bokad tidpunkt. Det är för sent för hyrestagaren att avboka för att få återbetalning. Hur hanterar du som uthyrare detta?
Vid sen avbokning gäller avbokningsvillkoren, även om en hyrestagare blir sjuk. Å andra sidan önskar vi att du som uthyrare är till hjälp i en sådan situation och försöker komma fram till en lösning, särskilt nu när vi befinner oss i en så ovanlig och speciell situation med covid-19 där du måste vara extra försiktig. En bra lösning kan vara att flytta hyresperioden till ett senare datum. När du har kommit överens om en ny tid, kontaktar ni oss på support så uppdaterar vi datumet på bokningen. Det är viktigt att detta görs innan den ursprungliga hyresperioden är över.
Om det är för mycket osäkerhet eller om ni inte hittar en ny tid väljer många uthyrare att avboka och återbetala hyran till hyrestagaren. Detta kommer att skicka en fullständig återbetalning till hyrestagaren, inklusive vår bokningsavgift. Genom att visa att du är hjälpsam och förståelig i sådana situationer ökar du chansen att hyrestagaren har ett gott intryck av dig som uthyrare och därmed finns det en mycket större chans att hyrestagaren kommer tillbaka och hyr av dig när hen är frisk igen.
Avbokningar
När en hyrestagare avbokar gäller avbokningsvillkoren, det är dessa som avgör hur mycket som återbetalas till hyrestagaren och hur mycket som utbetalas till dig. Om du som uthyrare måste avboka en bokning har hyrestagaren rätt till 100% återbetalning. I det här fallet är det du som uthyrare som måste göra avbokningen i systemet. Då skickas automatiskt en återbetalning till hyrestagaren på hela hyresbeloppet.
Om något är fel med produkten som hyrestagaren har hyrt så att de inte kan använda den, bör ni arrangera återlämning så snart som möjligt och du som uthyrare erbjuder full återbetalning eftersom hyrestagaren inte fick det de hade bokat. Det är ditt ansvar som uthyrare att se till att produkten fungerar och att beskrivningen av produkten motsvarar verkligheten. För att återbetala en hyrestagare för en hyra som redan har börjat måste du avbryta hyran istället för att markera prylen som återlämnat. Om du markerar den som återlämnat avslutas hyran och då har du inte längre möjlighet att återbetala hyrestagaren.
Inkludera tillägg för fasta priser i hyreskostnaden
Innan hyrestagaren betalar en hyra kan du som uthyrare uppdatera priset för en bokning. Vi rekommenderar att om du har fasta tilläggspriser, till exempel om du erbjuder extra tillbehör för X antal kronor eller om du får fria mil på skåpbilen mot ett tillägg på X antal kronor, så tar du med avtalade tillägg i hyran innan hyrestagaren betalar. Detta blir mycket lättare för hyrestagaren, eftersom de bara har en betalning att hantera och allting blir betalt på förhand så att du inte behöver hamna i en situation där du behöver kräva in pengar från hyrestagaren. Dessutom kommer hyrestagaren få hela betalningen på ett och samma kvitto vilket underlättar för alla, framförallt om hyrestagaren är ett företag.
Rörliga kostnader, till exempel kostnad för extra körda kilometer, bränsle eller andra förbrukningsvaror, ser vi gärna att ni löser direkt mellan er vid återlämning, eftersom vi för närvarande inte har en bra lösning som stöder extrabetalningar i efterhand.
Förbrukningsmaterial
På tal om förbrukningsvaror, visste du att vi har skapat en guide om hur du bäst hanterar detta? Du hittar den här: https://www.hygglo.se/faq/guide-kring-foerbrukningsmaterial
Se fler inlägg i vår uthyrarskola: