Varför äga när du kan hyra?

Gästinlägg 7 maj 2020

Denna text är skriven av vår uthyrare Thomas Rem.

Är 2020 vändpunkter för vårt konsumtionsmönster? Är det nu det blir normalt att hyra istället för att äga? Det sägs att du bör äga det som stiger i värde och hyra det som sjunker i värde. Förutom vår bostad, konst, några få klockor och värdepapper så sjunker värdet på det flesta andra saker vi äger från den dagen vi införskaffar det. Mycket av det vi äger använder vi också väldigt sällan och köps in på impuls eller köps för ett enstaka tillfälle. Även om jag själv använder tjänsten som en klimat och miljöaktion så är det nog den ekonomiska aspekten som borde få flera att vilja bli en del av delningsekonomin. Om du försöker att sälja 4-5 år gamla skidor så borde priset närma sig noll, men du behöver inte hyra ut dem många gånger för att tjäna in mer än vad det eventuella säljpriset skulle vara. Det samma gäller för hyrtagaren som slipper ett enormt värdetapp på till exempel sina topptursskidor som skulle användas på påsksemestern, som i år dessutom inte ens blev av.

Själv började jag med Hygglo då jag behövde en bordssåg men inte kände någon som hade en. När jag såg hur enkelt det var la jag ut min egen lådcykel och andra saker som en cykelvagn och skidor. Speciellt lådcykeln har varit en succé och den hyrs ut för samma pris som mellanstora bilar. De flesta hyr den i 1-3 dagar och den har använts på flera filminspelningar och dokumentärer. Den kan bland annat användas inomhus med sin relativt låga vikt och utan utsläpp. Många har också valt att pröva denna innan de köper en egen, eftersom butikerna sällan lånar ut cyklar över flera dagar.

Som engagerad i miljöfrågor och en som kämpar för att vi måste minska vår förbrukning så är tjänster som Hygglo en naturlig del av vardagen. Det hjälper till att få upp användandegraden av de saker vi redan äger och ger en otroligt bra tillgång till saker vi bara behöver vartannat år. I tillägg är nog vi som tar del i delningsekonomin idag en egen klick människor, det finns bara framåtlutade, snälla och serviceinriktade människor!

Kolla gärna in Thomas på Hygglo!

Taggar