Youtube starter kit

Guider 3 okt 2019

Vad har katter, Pewdiepie och Justin Bieber gemensamt? Svaret är naturligtvis Youtube! Kanske är du en aspirerande sångare som väntar på ditt genombrott, eller en gamer utan publik. Eller en katt. Då är Youtube plattformen för dig om du gör det rätt!

Några av världens mest kända popstjärnor upptäcktes efter videoer av dem publicerades på Youtube. Den mest kända är kanske Justin Bieber, men också Charlie Puth, The Weeknd och det australiska bandet 5 Seconds of Summer blev upptäckta via Youtube. Och listan fortsätter. Vem vet, kanske du är nästa på listan?

Popstjärna eller ej, vi har satt ihop ett litet Youtube-startpaket för dig som funderar på att bli en del av det växande Youtube-communityn.

Videokategorier

Det finns många olika typer av Youtube-videor och utrustningen du väljer att använda för att filma dina videoklipp kan bero på vilken typ av video du vill skapa. Vi har grupperat de olika typerna av videor i två olika huvudkategorier:

Sitdown video: Många av de mest populära videorna på Youtube hör till denna kategori. Detta inkluderar makeupvideor, mukbangs, shoppinghauls, unboxing och liknande.

Vlogs: Under den här kategorin finns videor som filmas medan man är ute och lever sitt liv, där filmskaparen tar tittarna med i allt som händer i livet. Det inkluderar dagvloggar, resvloggar och vissa produktrecensioner (till exempel kamera i action).

Vloggar är ofta mer spontana och man rör sig mycket mer när man vloggar än när man till exempel filmar en makeupvideo. Därför kan det vara fördelaktigt att ha en relativt liten kamera, som är lätt att bära. En systemkamera blir gärna för stor, tung och klumpig att bära runt på, men är idealisk för en statisk studiouppsättning.

Vilken utrusting behöver du?

Ett bra utgångspunkt består av 3 delar:

  • Kamera
  • Mikrofon
  • Ljus

Kamera

Det är lätt att tro att en bra kamera är oerhört viktig när man gör Youtube-videor, men av de tre punkterna ovan är kamera den minst viktiga. Det kan vara så enkelt som att filma med sin mobiltelefon. Om man är helt ny på Youtube kan det vara ett bra ställe att börja. Mobilen är väldigt lätt att ta med sig och är något de flesta av oss redan har tillgång till.

Det är fullt möjligt att skapa full HD-videor med god kvalitet om du kombinerar en modern mobiltelefon med bra belysning.

Om man får mersmak och vill köra på med Youtube, kan man investera i bättre kamerautrustning så småningom.

Canon EOS 70D

Canon EOS 70D är en SLR-kamera med många bra kvaliteter för att filma Youtube-videor. En sak Youtubers verkligen gillar är LCD-skärmen som kan roteras så att du kan se dig själv när du filmar. Detta är bra för att se att du är i fokus. Dåligt fokus är ingen söt effekt.

OBS! Se till att du inte sitter och tittar in i skärmen istället för i linsen. Du önskar skapa illusion av att prata direkt med tittaren, så "ögonkontakt" är viktigt.

Andra bra funktioner för EOS 70D när det gäller film är autofokus som ger kontinuerligt fokus under filmning. Kameran har inbyggd stereomikrofon och ingång för extern mikrofon för bättre ljudkvalitet.

Bästa videokvalitet är Full HD (1920x1080) med 30, 25 eller 24 bilder per sekund.

Lämplig för: Stillasittande videor som till exempel makeup-videos, mukbangs, "min-kille-gjorde-slut" gråt-videos och andra sitta och prata-in-i-kamerantyp av videos.

Canon PowerShot G7 X Mark II

G7X Mark II är en kompakt kamera som väger 319 gram. Med andra ord finns det inga problem att bära det med sig. Skärmen kan roteras 180 grader upp och ner i en så kallad "selfie"-läge, vilket är perfekt när du filmar dig själv.

Kameran erbjuder full HD med 50 bilder per sekund. Du kan enkelt ändra fokuspunkten när du filmar genom att peka på skärmen. G7X Mark II digital bildstabilisator som ger mycket stabila bilder även när man går runt med kameran i handen.

Lämplig för: Vloggar, men se till att det inte finns för mycket brus i bakgrunden eftersom det inte finns någon ingång för extern mikrofon.

Mikrofon

Ingen kommer att titta på dina videor om de inte kan höra vad du säger. Det finns få saker som är mer frustrerande än ljudnivå som sjunker, så att man måste öka volymen för att höra någonting alls och sedan förstöra trumhinnorna i nästa sekund.

Det finns flera olika typer av mikrofoner som man kan välja att använda och deras prisnivåer kan variera mycket.

Røde NT-USB

Røde NT-USB är en studiomikrofon som är väl lämpad för inspelning av sång och musik, samt tal av exempelvis podcast och voice-over. Mikrofonen är kompatibel med alla vanliga inspelningsprogram, både på Windows och Mac OS.

Lämplig för: Sitdown videos.

Røde SmartLav+

Røde SmartLav+ är en liten och diskret myggmikrofon som kan användas i alla typer av miljöer. Mikrofonen ansluts direkt till mobiltelefonen eller mikrofoningånen i kameran och är sedan klar för användning. Mikrofonen är kompatibel med många olika appar för ljudinspelning, inklusive Rødes egna app.

Lämplig för: Ett bra alternativ för dem som använder sin mobil för att filma och som filmar mycket i olika miljöer.

Ljus

Något som många nybörjare underskattar är belysning. Dåligt ljus kan göra att den bästa och dyraste kameran ser ut som skit.

Om du filmar hemma inomhus och har ett ljust hem och filmar på en ljus dag, kan det bli rätt bra kvalitet på videon, men dessa förhållanden kan inte garanteras och därför kan det vara bra att ha tillgång till ljus så att du kan filma under alla naturliga ljusförhållanden.

Ring Light

En Ring Light består av ett cirkulärt ljus som skapar ett enhetligt ljus i hela ansiktet utan behov av andra ljuskällor. De flesta Ring Lights har ett kamerafäste mitt i ringen, vilket gör att ljuset också kan användas som stativ. Ljuset skapar en cirkulär spotlight i ögonen, som många tycker är mycket smickrande.

Lämplig för: Stillasittande videor, särsklit makeupvideor.

Lume Cube Air

Lume Cube Air är en av de minsta, lättaste och mest kompakta professionella belysningslösningarna på marknaden. Det är bärbart och vattentätt, vilket gör det till ett bra val för filmning i många olika miljöer.

Lämplig för: Vlogging i situationer/miljöer där det inte finns tillräckligt med naturligt ljus.


Slutligen vill vi säga att det inte finns något rätt och fel, så länge du skapar något som du är nöjd med och har roligt när du skapar dina videor. Testa lite olika och hitta den utrustning som passar dig. Hos Hygglo hittar du många olika kameror, mikrofoner och ljusutrustning att hyra, ett bra alternativ när du försöker hitta deras ultimata installation.

Taggar