Prylsvinnslöftet, vad är prylsvinn och hur minskar vi det

Delningsekonomi 28 dec 2019

Prylsvinnslöftet är en kampanj från Hygglo som syftar till att visa hur enkelt alla kan vara med och göra små steg för att minska sitt prylsvinn. Men vad är egentligen prylsvinn?

Prylsvinn är all den tid som en pryl inte används. Och sanningen är att de flesta av våra prylar används väldigt lite, prylsvinnet är därmed väldigt stort. Om vi skulle hitta sätt att bli bättre på att använda våra prylar, så skulle vi minska behovet av nya prylar. Till exempel om ett kvarter kan dela på en borrmaskin istället för att alla ska äga var sin.

Prylsvinnslöftet, hur vi börjar minska vårt prylsvinn

Att minska sitt prylsvinn gör man genom att se till att man minskar mängden prylar man har hemma som används sällan.

Hyra

Hyra är ett av de bästa sätten att minska sitt prylsvinn. Då använder du en resurs som redan finns, och tiden du har prylen så använder du den antagligen ganska mycket. Det är helt enkelt väldigt prylsvinnseffektivt att hyra!

Sälja

Genom att sälja det du inte använder så ofta så ger du det möjlighet till mer användning hos någon annan. Den personen i sin tur får då möjlighet att köpa något begagnat, istället för att kanske tvingas köpa något nytt. Så ju mer som finns ute till begagnatförsäljning, desto mer minskar vi prylsvinnet.

Reparera

Genom att reparera en sak ger du det längre liv och möjlighet att användas mer. I slutändan handlar prylsvinnet om att prylar ska användas fler timmar under sin livstid. Förlänger vi då livstiden så ger vi prylen möjlighet att användas mer.

Andra exempel på vad man kan göra för att minska prylsvinnet:

  • Hyra ut de saker du har
  • Låna saker du bara behöver tillfälligt
  • Återvinna sånt som inte längre går att laga eller använda
  • Ge bort saker du inte använder

Med prylsvinnslöftet vill vi visa hur enkelt det är att börja minska sitt eget prylsvinn. Kommer vi tillrätta med prylsvinnet så kommer vi skapa en hållbar värld för många generationer framåt. Var med på resan du också!

Taggar