Så hjälper Haralds kamera till att bygga en skola

Användarintervjuer 4 apr 2018

När studierna tog upp allt mer av Harald Johanssons tid fick hans tidigare jobb som fotograf sättas på paus. Plötsligt stod han med en massa fotoutrustning som aldrig användes. Harald letade då alternativ till att sälja utrustningen och hittade ett sätt att hyra ut istället. Nu är målet att uthyrningen ska delfinansiera en skola i Malawi.
— Istället för att prylarna ligger hemma och samlar damm, samlar de in pengar till en skola, säger han.

För KTH-studenten Harald Johansson har det alltid varit självklart att prylar ska användas. Så när han upptäckte Hygglo-appen tog det inte många sekunder innan han var registrerad.

— Det är något jag har haft i tankarna länge, att det är osmidigt att vi inte delar mer på saker än vi gör. Det har saknats en tjänst som gör att det känns tryggt, säkert och smidigt. Så jag hade haft ögonen öppna för en uthyrningstjänst.

När jag hittade Hygglo-appen blev jag kär direkt. Att man är inloggad med BankID och att det är så enkelt. Det var det som saknats. Så för min del var det full fart direkt.

Sedan registreringen i juni 2017 har Harald hyrt ut prylar ett 40-tal gånger. Utöver fotoutrustningen har han också hyrt ut sin cykel och en rökmaskin. Att det ska hända något med prylen han hyr ut har aldrig känts som ett hinder.

—Folk som känner mig vet att mycket av det jag hyr ut nog är i bättre händer hos någon annan. Men visst, totalt sett går väl fotoutrustningen på strax över 100 000, så det är klart att det hade varit tråkigt om något skulle gå sönder. Men det är det som är charmen med Hygglo, allt är försäkrat. Så jag har aldrig känt någon oro över det.

Det började med att jag tyckte att det kändes synd att fotoutrustningen bara låg och skräpade när så många andra kan ha användning för den. Samtidigt som jag behövde lite fickpengar.

Börja hyra ut dina prylar redan idag!

Skolprojektet tar form

Men under en resa till New York ändrades Haralds mål med uthyrningen. Där kom han i kontakt med välgörenhetsorganisationen BuildOn som bygger upp skolor runt om i världen.

—Att bygga en skola är en dröm jag har haft i tankarna de senaste sex åren. Men jag har inte sett hur det ska vara ekonomiskt möjligt och har skjutit på den drömmen. Men så kom vi i kontakt med den här organisationen som har byggt upp ett tusental skolor på utvalda platser. Jag har trott att prisläget låg runt en miljon kronor, men i det här fallet handlar det om omkring 240 000 kronor, och man får själv vara med och bygga skolan. Det är en chans jag vill ta, man vet aldrig hur länge man står.

Strax efter mötet hörde han om en bekant som tänkt göra samma resa, det i kombination med hans egna möte med organisationen fick honom att känna att han kunde lita på dem till hundra procent.

—Tekniskt sett är det barn och ungdomar som går i skolan under dagtid för att lära sig läsa och räkna. En grundutbildning kan man säga. På kvällstid är det istället för deras föräldrar, så att de får en möjlighet att lära sig att läsa. Läskunnighet gör en sådan oerhörd skillnad.

Pengarna från uthyrningen ska fungera som startpotten för den öppna insamling som Harald och ett gäng andra studenter kommer dra igång till hösten, och som kommer att löpa under läsåret.

Men hur kan uthyrning av prylar finansiera en skola, hur ofta blir dina prylar uthyrda?

—Det är svårt att göra en uppskattning, min cykel är till exempel väldigt säsongsbetonad, men i snitt är det två, tre uthyrningar i veckan. Det finns veckor när det inte hyrs någonting och andra när det är sex gånger. Vissa saker hyrs ut för 2 000 kronor per gång, andra för 500.

Tanken med uthyrningen är att de ska fungera som startskottet för insamlingen. Det ska täcka minst 10 procent av 240 000 kronor.

— Ganska snabbt har jag fått in 9 000 kronor genom Hygglo. Jag tänker att om studenter själva har lagt en startpott signalerar det mycket till företagen vi vill ska gå in och fundraisa.

Läs mer om att hyra ut dina saker

Han säger att uthyrningen spelar en jätteviktig del i insamlingen.

—Jag hade inte haft samma möjlighet att göra det här utan Hygglo. Det som är så himla klockrent med appen är att det är så smidigt. Det är svårt att hinna med allt som det är. Men här får du ett meddelande från någon som vill hyra och så möts ni upp innan skolan eller jobbet. Och sen ses ni igen dagen därpå och du får igen prylen. Istället för att prylarna ligger hemma och samlar damm, samlar de in pengar till en skola. För mig innebär det inte mer arbete, utan är bara en bonus.

Varför vill du bygga en skola?

—Det är väl lite det här med pay it forward, att göra något för andra är det som bringar mest lycka. Sedan tror jag också att man genom att göra något för andra också kan glömma sig själv lite. Det tror jag är extra viktigt för oss som lever i ett samhälle där vi är lite för fast i vårt eget ego. Man fastnar lätt i sina egna problem som kanske är ganska oväsentliga när det finns människor som inte ens kan läsa. Jag tror att de flesta känner att man borde göra något likt det här, men så fastnar man i tanken. Allting handlar om att det här är min möjlighet att göra någonting.

Haralds tips till dig som vill hyra ut

—För mig handlar det mycket om kamratskap, för mig är Hygglo som att hyra ut till en vän. Jag tror att det är viktigt att ha med den approachen. Det handlar om att vara serviceminded, att vara hygglo. Att man känner att det är kul att saker kan komma till användning. Är man hjälpsam så reder sig det mesta därefter.

Lägg upp din första annons idag

Taggar