Så upptäckte Therese att du kan hyra ut nästan allt

Användarintervjuer 19 apr 2018

Allt från livräddningsdräkter till klotgrill. Att nästan allt går att hyra ut kan Therese Rydstedt skriva under på. Målet är att andra ska slippa köpa saker de bara tänkt använda en gång.

— Vi är så inställda på att äga allt i den här världen. Vi måste ställa om till att man kan hyra mer

När Therese Rydstedt fick idén att skapa en delningstjänst delade hon den med sin man – som gick igång direkt.

— Min man och hans kompis kände att de var en lysande idé och började jobba lite på den. Men ganska snart insåg de att tjänsten redan fanns – och det var Hygglo.

Se alla Therese annonser

Men att någon annan hunnit före hindrade inte Therese från att börja använda tjänsten.

— Jag jobbar med miljöfrågor själv, och tycker att hållbar konsumtion är en jätteviktig fråga. Det känns så märkligt att vi inte delar mer saker med varandra. Sedan är det såklart en fördel att man får lite betalt men det är inte en huvuddrivkraft för min del.

Vi är så inställda på att vi ska äga allt i den här världen, vi måste ställa om till att man kan hyra istället, säger hon.

Allt från klotgrill till livräddningsdräkter

I dag är Therese en superuthyrare med 39 annonser. De flesta kom upp i samband med en kampanj.

— Det är så himla lätt att lägga upp grejer när man väl är igång, det är bara att gå runt och fota. Under den här kampanjen ville jag ha upp 20 grejer, så då gick jag igenom hela huset och vår lilla bod och letade efter saker som jag kunde hyra ut. Jag försökte tänka bredare än bara takbox och släp.

Inventeringen resulterade i annonser på allt från en klotgrill till livräddningsdräkter och en slowcooker.

Det var egentligen många saker jag inte trodde att man skulle kunna hyra ut som ändå har blivit uthyrt. Som klotgrillen, de som hyrde skulle ha en stor midsommarfest och behövde fler grillar.

Den annonsen har gått bäst

Den annons som har gått bäst är hennes mans resebag för golfklubbor.

— Den är uthyrd för tredje gången på väldigt kort tid. Så den verkar väldigt populär. Flytoverallerna, eller livräddningsdräkterna, har vi aldrig använt men de har varit uthyrda en gång och de har jag fått frågor om ett par, tre gånger. Det trodde jag aldrig.

Vad har du hemma som du kan hyra ut?

Andra annonser ser hon som en chans för fler att pröva på en hållbarare livsstil.

— Vår lådcykel ska snart hyras ut för andra gången och jag hyr också ut en elcykel. Det är många som vill testa hur det är att inte äga en bil. Jag förstår att man vill testa det först, det är ändå en dyr investering.

”Skönt att inte behöva äga allt”

Trots att Therese nästan är uppe i 40 annonser har hon inga planer på att dra ner på antalet, snarare tvärtom.

— Min målbild är att jag ska lägga ut ännu fler annonser med ännu fler otippade grejer. Sådant som kanske känns helt knäppt att lägga ut. För det är så många prylar som har överraskat tidigare. Man tänker nog att man inte kan hyra ut vissa grejer, men allt ska kunna hyras ut egentligen.

Hon fortsätter:

— När jag pratar med andra om att hyra ut är de ofta rädda att sakerna ska gå sönder, men jag känner "herregud det är bara en pryl". Och skulle något gå sönder så finns det ju också en försäkring. Jag tror mest att det handlar om att man behöver komma in i det tankesättet. Det är skönt att inte behöva äga allt.

”Enkel och supersmidig app”

Therese beskriver Hygglo-appen som "enkel och supersmidig".

— Jag får en förfrågan via appen, kollar och svarar, och sedan bestämmer vi när de som hyr ska komma förbi och hämta upp prylen. Om jag inte är hemma ställer jag bara ut prylen på trappen. Det tar inte många minuter, bara lite planering.

Hon tycker också att det är väldigt skönt att det finns en försäkring.

Testa själv, redan idag!

Thereses tips till dig som vill börja hyra ut

  • Börja med en grej så ser du hur smidigt det faktiskt är att hyra ut. Kika runt hemma och tänk lite utanför ramarna.
  • Tänk miljö, hållbarhet och delningsekonomi – det är framtiden. Med Hygglo är du med på tåget direkt.
  • Se det som en passiv inkomst för att dryga ut hushållskassan som du inte behöver jobba så mycket för.
  • Bara den här månaden har jag tjänat nästan 2 000 kronor, sedan varierar det såklart. Vissa månader är det noll och ingenting. Men vill man tjäna mer ska man satsa på släp och andra större grejer som man kan ta lite mer betalt för. Men sätt inte priset för högt, det ska ändå vara ett Hygglo-pris.

Taggar