Cykelsemester i Sverige

Tips 19 mar 2020

Ett fantastiskt sätt att uppleva vårt avlånga land är på cykelsadeln. Det finns nog inget bättre sätt att uppleva svensk natur på än när man cyklar längs kust, över slätter och mellan fjäll. Med Hygglo kan du hyra allt det du behöver för din cykelsemester.

En cykelsemester kan göras på många sätt. Alltifrån att man helt enkelt cyklar med all packning, att man hänger cyklarna på bilen och åker runt mellan olika platser, att man tar cyklarna på tåget eller att man helt enkelt bara cyklar i sitt närområde. I det här inlägget ska vi kolla närmare på att just cykla med packning.

Cykelsemester med packning

Här är det bara orken som sätter gränsen för hur långt du kan cykla, jag hade en tidigare kollega som cyklade från Stockholm till Berlin, tog en öl med en kompis och sedan cyklade hem igen. Just så extremt måste man ju inte göra det, men man kan faktiskt komma längre än vad man tror. Tänk på att ha med dig en del reservdelar och verktyg eftersom det blir många timmar på cykeln och saker och ting kan gå sönder, då är det bra att kunna laga det själv om man är mitt ut i ingenstans.

Först och främst måste man få med sig packning, det finns i huvudsak tre sätt att göra detta: Ryggsäck, cykelväskor på cykeln och ett släp efter cykeln.

Ryggsäck
Fördelen med ryggsäck är att det är väldigt enkelt, du har säkert en ryggsäck hemma redan som du kan använda. Nackdelen är att din efter ett tag ömma rumpa kommer bli ännu ömmare eftersom belastningen sitter på axlarna/ryggen och därmed går rakt ner i sadeln, med din ömma stjärt som mellanlager. Så det är inte den bästa lösningen om du ska cykla långt.

Cykelväskor
Då är nästa alternativ packsäckar på cykeln. Fördelen är att cykeln inte blir längre och du slipper dra ett släp. Nackdelen jämfört är släp är mängden utrustning man får med sig vilken är ganska begränsad.

Släp bakom cykeln
Alternativet för mycket utrustning heter släp, då är det snarare risk att man packar med sig för mycket och det blir för tungt, men du får garanterat med det du behöver och lite till. Det finns två olika typer av släp du kan använda, det ena är cykelvagn eller multisportvagn, som också används för att köra barn i. Det andra heter helt enkelt cykelsläp och finns i lite olika format och former. Nackdelen är att det är två extra hjul som tar i marken vilket gör detta till det tyngsta alternativet för dig som cyklist.

Andra saker som kan vara bra att ha med är tält, liggunderlag, sovsäck, pannlampa, drybags och ett kök. Och självklart en bra cykel!

Planering

Precis som när man vandrar är det viktigt att planera sin rutt och lägga in mycket reservtid i planeringen, för att hinna med att fixa punkan man fick, hinna sätta upp tältet om man ska tälta och att hinna njuta av naturen såklart. Kanske också för att hinna med det där oplanerade stoppet på den där platsen som bara såg för härlig ut för att inte stanna vid. Självklart kan man också skippa tältningen och cykla mellan olika värdshus, vandrarhem och hotell. Man ska inte heller underskatta att stanna längre på en plats och bara göra dagsutflykter därifrån.


Hyr det du behöver för cykelsemestern på Hygglo.

På Hygglo kan du hyra nästan allt du behöver för din cykelsemester, allt ifrån själva cykeln till packningsmöjligheter och alla tillbehör som är bra att ha med.

Taggar