Fjällvandra i Sverige

Tips 17 mar 2020

Sverige är att avlångt land med väldigt varierande natur. Men längs hela vår gräns mot Norge finns en unik del av Sverige som många upplever för lite av, men som har så mycket mer att erbjuda: nämligen fjällen! I sommar på semestern borde alla testa att vandra i de svenska fjällen.

Fjällvandring i svenska fjällen ger både fantastiska naturupplevelser och god motion för både kropp och själ. Det går att fjällvandra på alla olika nivåer, från att vara i ute i dagar på kalfjället och bära all sin packning själv, till att göra mindre dagsturer där man utgår från ett bekvämt boende eller campingplats. Här kommer några tips för hur du lyckas med fjällvandringen.

Planering

Att planera sin vandring är A och O, framförallt om man ska vara ute lite längre än en dag. Det gäller att få en uppfattning om terrängen man ska vandra i, vilken stigning det handlar om, hur väderprognosen för kommande period ser ut samt svår eller lättvandrad terrängen är. Baserat på detta gäller det dels att välja en sträckning som alla i sällskapet känner sig bekväma med. Men också att få en uppfattning om vilken utrustning man behöver ha med sig, alltifrån vilket tält man ska välja till mängd mat och vatten.

När du planerar rutten bör du planera olika dagssträckningar, så att ni kan välja dagens strapats utifrån aktuellt väder och utifrån hur pigga ni känner er. Tänk också på att planera så att ni har gott om tid, så att ni inte hamnar i tidsnöd med att få upp tält eller göra iordning mat. Så länge folk får sömn, mat och vatten så brukar resten gå ganska bra.

Utrustning

Ska man fjällvandra behöver man självklart en del olika utrustning med sig. Även om man bara ska göra en dagsvandring så bör man ha viss utrustning med sig, eftersom vädret kan slå om snabbt i fjällen och det inte är omöjligt att vandringen höll på längre än man tänkt. Medan om man ska vandra längre behöver man kanske snarare fundera igenom hur man ska undvika att packa för tungt, men ändå få med sig det som behövs.

Utrustning för dagsvandring

Till att börja med behöver du såklart sköna och ingådda kängor, en bra men mindre ryggsäck och mat och vatten. Tänk gärna då på att ha med lite mer mat och vatten än vad du har tänkt behövs, om något skulle hända under vandringen. Du behöver också ha med dig karta och kompass, så att du kan hitta även i sämre väder och ljusförhållanden. På tal om ljusförhållanden bör du även ha med dig någon slags ficklampa eller pannlampa, så att du kan läsa kartan och annat även om mörkret skulle falla på. Sist men inte minst borde du ha med rejäla förstärkningsplagg så att du kan skydda dig mot både vind, regn och kyla om vädret skulle slå om eller om natten skulle komma. Beroende på exakt hur strapatsen och terrängen ser ut kan det vara bra att ha med sig ett tunnt eller uppblåsbart liggunderlag och kanske en tunn sovsäck, dessa väger inte speciellt mycket men gör extremt stor skillnad om man tvingas övernatta.

Utrustning för flerdagarsvandring.

Precis som om du ska på en dagstur så behöver du bra kängor och en ryggsäck, men en bra mycket större ryggsäck än för en dagstur. Så fort man ska vara borta några dagar så ökar utrustningen exponentiellt eftersom du ska kunna hantera flera olika väderlekar, natt och dag, mat och vatten för flera dagar, kök, ombyteskläder samt tält.

Vad det gäller vilket tält du ska välja kan vi rekommendera vårt blogginlägg om vilka olika typer av tälttyper det finns, fördelar och nackdelar med dessa samt användningsområden.

Hyr det du behöver på Hygglo!

Oavsett vilken del av din utrustning du behöver komplettera med så kan du antagligen hyra det på Hygglo!

Taggar