Att hyra rätt bilbarnstol
Det finns många olika typer av bilbarnstolar. För någon som ska hyra en bilbarnstol kan det kännas som en djungel fylld av begrepp och varianter av både det ena och det andra slaget. Här reder vi ut det hela!
Från det att barnet föds tills det är 135cm långt är det lagkrav på att barnet ska ha särskild skyddsanordning när det färdas i bil. Först är det ett så kallat babyskydd man har, därefter övergår man till bakåtvänd bilbarnstol, därefter framåtvänd bilbarnstol, för att tillslut använda bälteskudde. Den generella rekommendationen är egentligen att vara kvar i varje steg så länge som möjligt då det är säkrast, dock kräver det såklart att barnet och framförallt bältet sitter bra för att det ska vara så säkert som möjligt.
First things first: ISO-fix
Nedan går vi igenom de olika stolarna som finns och vad som skiljer dem åt samt när man ska använda vilken.
Men först ska vi reda ut ett grundbegrepp som kommer återkomma flera gånger; ISO-fix. ISO-fix är förankringsanordningar som finns i botten på baksätet på modernare bilar. I sin första variant brukade det vara stålöglor som satt precis i skarven mellan sittdelen och ryggdelen i baksätet. Numera brukar det dock vara tydliga hål med plastram runt, som sitter i botten av ryggstödet. Ofta har de ett plastlock över hålet som gör att man kanske inte ser dem, dessa plastlock behöver man pilla bort för att kunna använda ISO-fix. På bilbarnstolar som har ISO-fixfästen så skjuter man då ut armar som fästs i själva förankringsanordningen. Därmed sitter bilbarnstolen fast väldigt bra och säkert.
Babyskydd
Babyskydd är det man använder från nyfödda till ungefär 12-15 månaders ålder. Alla babyskydd har en maxvikt, se till att kontrollera så att ert barn är inom maxvikten. Babyskydd är generellt utformade som att de har ett bärhandtag, så att man kan lyfta in och ur hela babyskyddet utan att behöva stoppa i eller ta ur barnet. Det här underlättar väldigt mycket med små barn som sover i tid och otid. Själva babyskyddet kan man sedan bära runt barnet i, och många babyskydd är rundade undertill så att man kan vagga barnet i det. Det finns även adaptrar som gör att du kan sätta fast babyskyddet i en barnvagn.
Alla babyskydd går att sätta fast med bilbälte, vilket inte alltid är helt lätt faktiskt då ena delen ska gå mitt över babyskyddet och andra delen runt alltihopa. Ibland är det nästan att bältet inte räcker till i längd. Men till nästan alla babyskydd finns något som brukar kallas en ISO-fixbas. Det är en platta som då fästs med ISOfix, sedan sätter man bara babyskyddet på den plattan och trycker till så låses babyskyddet fast i basen och hålls tryggt på plats. Då tar man enkelt ut den genom att trycka på en knapp på basen och samtidigt lyfta ur babyskyddet.
Bakåtvänd bilbarnstol
Bakåtvänd bilbarnstol är nästa steg, och används då från att barnet är ungefär 1 tills det inte får plats i en bakåtvänd längre, men helst gärna till 5 års ålder. Där den bakåtvända brukar blir för liten är att benen helt enkelt får för lite plats, så att barnet tillslut sitter med knäna nästan uppe vid hakan. Det här brukar dock kunna underlättas genom att köpa en distans som håller ut bilbarnstolen från ryggstödet. En bra detalj att tänka på när man sätter in en sådan här är att man sätter någon slags skydd mot ryggstödet, då barnet kommer sitta med sina fötter och skor direkt mot ryggstödet. Det kan vara så enkelt att man använder en handduk eller filt, eller så kan man använda ett sätesskydd. Jag har sett sätesskydd med iPad-ficka vilket kanske är en trevlig detalj för långresan.
Även här finns det varianter som fästs med ISO-fix vilket är att föredra för så hög säkerhet som möjligt, men många modeller om inte alla går också att fästa med bälte.
Framåtvänd bilbarnstol
När barnet blir för stor för bakåtvänd bilbarnstol är det dags för framåtvänd bilbarnstol. Den stora skillnaden nu är att det är första gången som bilens eget bälte är bältet som faktiskt håller barnet på plats. Syftet med den framåtvända bilbarnstolen är att barnet kommer upp lite, för att bältet ska sitta på rätt höjd över halsen på barnet och att midjebältet hamnar längre ner på höften för att förhindra att det hamnar över buken vid en krock. En framåtvänd bilbarnstol har ofta stora skydd vid sidan om huvudet för barnet för att ytterligare skydda barnets huvud. Barnet är helt enkelt ganska ombonad men hamnar framförallt på rätt höjd för att bilens eget bälte ska hamna på rätt nivå.
Många upplever det som ett väldigt skönt steg när barnet vänds framåt, barnet själv kan se mer av det som händer runt bilen och blir därför ofta nöjdare och det är lättare för en själv att få kontakt med barnet under färden.
Även här finns det bilbarnstolar som fästs med ISO-fix. Eftersom att det nu är bilens bälte som håller barnet på plats så blir det alltså att stolen “flyger framåt” vid en krock, där barnet hamnar mellan bältet som spänns och stolen som trycker på bakifrån. Men sitter stolen själv fast med ISO-fix så förhindras detta, och barnet slipper tyngden av stolen i ryggen vid en krock.
Bälteskudde
Bälteskudden är väldigt enkel, det är helt enkelt en sittdyna i frigolit som gör att barnet kommer upp lite för att hamna i rätt höjd för bilens eget bälte. Precis som i den framåtvända bilbarnstolen så handlar det om rätt höjd på bältet både över bröstet och över höften.
Hyr bilbarnstolen du behöver på Hygglo
På Hygglo finns alla möjliga typer av bilbarnstolar du behöver, från babyskydd, bakåtvänd bilbarnstol, framåtvänd bilbarnstol till bälteskudde.