Splitboard

Hyrprylar 28 okt 2020

Splitboarding gör det möjligt för snowboardåkare att klättra berg för att komma åt djup, ospårad snö. Om du vill upptäcka ny, orörd puder utan spår och människor, är splitboarding prylen för dig!

Splitboarding är inget nytt fenomen, det uppfanns i början av 90-talet, men intresset har ökat kraftigt de senaste åren. Det finns flera anledningar till detta, för exempel tillgänglighet eftersom nästan alla snowboardmärken idag erbjuder minst en splitboard i sitt sortiment. Vi ser högre kvalitet på de brädor som produceras och den ökande tillgängligheten ger också en grund för mer överkomliga priser.

I utseendet liknar en splitboard en vanlig snowboard. Den största skillnaden är att brädan kan delas längs mitten och att fästen därför är fästat på brädet för att hålla ihop delarna. De två delarna blir två skidliknande delar som används för att enkelt klättra uppför fjällsidan på samma sätt som med randoneeskidor.

Så vad behöver du när du kör splitboarding?

  • En splitboard - Naturligtvis
  • Splitboardbindningar - Det finns olika bindningssystem, men kort sagt kan du säga att du har en stance för utförsåkning och en annan för gång/klättringsläge. Vilken typ av bindningar du ska välja beror på din vikt och körstil, så här får du själv undersöka vad som passar bäst. Då kan det vara en bra idé att hyra en splitboard så att du kan testa några olika!
  • Stighudar - För att få gott fästa vid uppförsbackar.
  • Stavar - Som kan vikas så att de passar i väskan under utförsåket.
  • Väska - Med plats för stighudar, stavar, snacks, säkerhetsutrustning och allt annat du tror att du behöver när du kör offpist.

Taggar