Jordborr

Hyrprylar 3 nov 2020

En jordborr är ett verktyg som används för att enkelt göra hål i marken och är ett fantastiskt verktyg att använda när man bygger en ny hage för djuren, planterar många träd och buskar eller sätter upp ett nytt staket runt om tomten.

Om du bara vill göra ett hål eller två kan du naturligtvis använda en spade och gräva för hand. Detta blir dock snabbt både tröttsamt och tidskrävande ju fler hål du måste gräva, då är jordborren guld värd. Om du ska sätta upp stolpar för en hage eller ett staket, måste man göra många hål och dessa hål bör vara ganska djupa för att säkerställa att stolparna står stabilt i market oavsett väder och vind.

OLIKA TYPER AV JORDBORRAR

Manuell jordborr
Man bör inte underskatta en manuell jordborr. Även utan motor är den betydligt effektivare än en spade och det sliter mycket mindre på kroppen att använda en manuell jordborr än att gräva för hand med en spade. Vid inköp kostar en manuell jordborr mindre än vad en motoriserad jordborr gör och den är vanligtvis något mindre, vilket gör det lättare att förvara. Å andra sidan tar det längre tid att borra hål med en manuell än med en motordriven. En manuell jordborr kan därför vara ett mycket bra val för mindre jobb, medan en motoriserad jordborr är vad du bör gå för vid större projekt.

Motoriserad jordborr
Den motoriserade jordborren är exemplarisk när du har ett stort jobb framför dig där du måste borra många hål. Jobbet går snabbt och utan för mycket fysisk ansträngning. Inköpspriset för en motordriven jordborr är ofta ganska hög, särskilt med tanke på hur sällan man faktisk använder en jordborr. Om du har ett stort projekt på gång och behöver en motordriven jordborr kan det därför vara en bra idé att hyra istället för att köpa.

En motordriven jordborr kan delas in i två olika typer, el- och bensindrivna. Det finns fördelar och nackdelar med båda varianterna, så här får du undersöka vad som är bäst för dig och dina behov. Den bensindrivna är kraftigare än den elektriska och erbjuder mer rörlighet när den används eftersom den inte är begränsad av strömförsörjning och förlängningssladd. Med en elektrisk, å andra sidan, behöver du inte hålla koll på bränslet under arbetet.

STORLEKAR

Jordborrar finns i flera olika storlekar så att du kan välja rätt diameter för dina hål samt hur djupt hålet ska vara. Exakt hur djupt du kan borra med en jordborr varierar från en jordborr till nästa, men det är vanligt att du kan borra åtminstone 90 cm. Många jordborrar har markeringar var 10:e cm så att du enkelt kan se hur långt du har borrat.

Taggar