Motorbåt

Hyrprylar 28 sep 2020

En motorbåt är kort sagt exakt hur det låter, nämligen en båt med motor. Motorbåtar är populära hyrprylar under sommarhalvåret, så låt oss titta närmare på några olika typer av motorbåtar som du kan hyra på Hygglo.

Styrpulpet

En styrpulpet är en enkel och praktisk båt perfekt för soliga dagsturer ute i skärgården. Styrpulpeten är vanligtvis helt öppen och utrustad med en utombordsmotor. Det är vanligast i längden 5 till 7 meter långa. Eftersom båten är så öppen är den inte lämplig för regnig väder och öppet hav, så du bör planera utifrån vädret när du ger dig ut med en sådan båt. På fina dagar är den perfekt som transportbåt, för fisketurer och alla typer av vattensporter. Eftersom styrpulpeten är lätt att manövrera och lätt att lägga till, är den också en riktig bra nybörjarbåt.

Bowrider

En bowrider är på många sätt ganska lik styrpulpet, eftersom den också är relativt öppen och utrustad med utombordsmotor, men bowridern är mycket bättre lämpad för resor i växlande väder och har en stor, bred vindruta mitt i båten. Eftersom bowrider kan köras med fullt kapell, är du väl skyddad från väder och vind. Ett kännetecken hos en bowrider är att den har två sittzoner, en fram vid fören och en i aktern. Bowrider är utmärkt för persontransporter och vattensporter. Precis som styrpulpeten är bowridern lätt att hantera och lätt att lägga till.

Daycruiser

En daycruiser är ofta större än ovannämnda båtar, och har gott om plats för bagage och hela familjen eller kompisgänget. Båten är väl lämpad för både dagsutflykter och övernattning och erbjuder fler faciliteter än vad en bowrider eller styrpulpet gör, som toalett och ofta matlagningsmöjligheter. Detta gör att daycruisern är en utmärkt båt för weekendresor. En stor vindruta och kapell håller all bagage och alla ombord torra, så lite ruskigt väder i en daycruiser gör ingenting. Daycruisern är ofta dyrare att köpa än en styrpulpet eller bowrider. De finns med både inombords- och utombordsmotor vissa kan även ha dubellmontage.

Båt med hytt

Om vi går upp en storlek kommer vi till båt med hytt, en så kallat hyttbåt. De flesta hyttbåtar har en inombordsmotor och ett halvplan eller plant undervattensskrov. Vissa modeller är utformade så att du kan använda båten med hög komfort under stora delar av året, eftersom de är stängda bak, vilket innebär att både styrpositionen och salongen är inomhus. Dessutom kan det finnas en flybridge med förarposition och sittgrupp uppe på taket. Livet med en hyttbåt har många fördelar, som att kunna köra i alla slags väder, du behöver inte styra med kapell och det finns gott om plats för mycket bagage, vilket för hyttbåten till ett bra val för sommarlovet till havs.

Taggar