Jordfräs, fräsigare än man först tror

Hyrprylar 20 mar 2020

Jordfräs används för att luckra upp jorden, slå sönder jordklumpar och syresätta jord som ska odlas. Den kan användas både i rabatter, i odlingsland och som förarbete för att sätta gräsmatta. Med Hygglo kan du hyra jordfräsen du behöver!

Med fördel kör man jordfräs tidigt under våren innan växandet tar fart. Dock brukar jorden då vara väldigt blöt och lerig varför en kraftig jordfräs är en förutsättning. Nedan kommer vi gå igenom lite vilka olika typer av jordfräsar det finns och vad som skiljer dem åt, så att du ska kunna välja den jordfräs som passar just dina behov.

I stort består en jordfräs av en styranordning, motor och en cylinder med vertikala skär, alltså ganska lik en vertikalskärare egentligen. Det som skiljer en jordfräs får en vertikalskärare är främst längden och vinkeln på skären. Jordfräsen är till för att vända på jorden och nå mycket djupare än vad en vertikalskärare gör. Därför är skären längre, dessutom är de vinklade för att verkligen skyffla upp jorden och vända på den. Det finns några olika varianter av jordfräsar:

Jordfräs med hjul

Nästan alla jordfräsar har transporthjul. Dock finns det tyngre varianter som inte bara har transporthjul utan som faktiskt har drivande hjul som är i marken hela tiden under arbetet, här är ett exempel på en sådan. Dessa maskiner är oftast de som har kraftigast motorer, därmed blir de så tunga att de behöver hjuldriften för att vara hanterbara. Ofta har de ställbar arbetsbredd och flera växlar. Fördelen med det är att de går att backa vilket gör dem lätthanterade, trots sin storlek och tyngd. Dessa maskiner är att föredra om du har större ytor som behöver fräsas, till exempel att du förbereder en gräsmatta eller ska börja odla på ett ställe som är igenväxt och där jorden inte har brukats på länge.

Jordfräs med skären under motorn

Den vanligaste modellen är jordfräsar som är lite mindre och har skären direkt under motorn, här är ett exempel på sådan. Även dessa har oftast hjul, men de hjulen är bara stödhjul som används när man flyttar jordfräsen, när fräsen arbetar brukar dessa hjul fällas upp. Eftersom skären sitter direkt under motorn blir den dels kompakt och därmed mer lätthanterlig, motorns tyngd hjälper också till att trycka ner skären i marken. På de här modellerna är det skärens rotation som hjälper till att driva jordfräsen framåt. Ibland går det att backa även med dessa modeller, men oavsett så blir de lite mer tungjobbade än de jordfräsarna med hjul med egen drift som beskrivs ovan.

Elektrisk jordfräs

Numera finns också många elektriska jordfräsar, här är ett exempel. De är ofta ganska små och har oftast inte så starka motorer. Dock är de ofta väldigt lätta och därmed lätthanterade, eftersom de saknar en bensinmotor som ju väger en hel del i sig. Men eftersom de är lätta får de heller ingen hjälp av sin egen vikt att trycka ner skären i marken. Vilket egentligen inte gör någonting, eftersom de ändå har ganska små motorer så används dessa ändå bara för jord som redan är ganska porös och lättarbetad. Dessa passar perfekt om du till exempel har ett litet land i närheten av huset som behöver vitaliseras inför säsongen.

Jordfrästillbehör till röjsåg

Nu har det också börjat komma jordfrästillbehör till röjsågar och multimaskiner. Då byter man ut själva såghuvudet mot ett jordfräshuvud. Arbetsbredden är då väldigt begränsad, likaså djupet på skären brukar ofta vara begränsat.


Hyr jordfräs på Hygglo

Fördelen med att hyra jordfräs på Hygglo är att du kan hyra precis den jordfräs du behöver för just det tillfället. Är det bara rabatten närmast huset som ska arbetas, hyr en elektrisk. Ska du röja en ny bit av tomten för odling, hyr en rejäl jordfräs med hjul. Dessutom ingår försäkring utan självrisk och du betalar tryggt genom Hygglo.

Taggar