Kompostkvarn, underlättar hanteringen av trädgårdsavfall

Hyrprylar 3 apr 2020

En kompostkvarn är en maskin som flisar och maler ner grenar och kvistar för att dessa lättare ska kunna brytas ner i komposten. Men hur fungerar den egentligen, hur används den, vad har den för kapacitet och vad är egentligen skillnaden mellan en kompostkvarn och en flismaskin?

I en kompostkvarn finns vad som närmast kan beskrivas ett brett kugghjul, fast kuggarna är något vinklade och vassa och utgör själva skäret. Detta hjul snurrar mot en metallplatta, och det är mellan den plattan och hjulet som kvistarna mals ner och klipps i småbitar. Ofta kan man ställa avståndet mellan plattan och skäret för att kunna hantera olika tjocklekar på kvistar.

Vad används en kompostkvarn till?

Anledningen att man vill använda en kompostkvarn är ganska enkel. För det första tar nermalda grenar, kvistar och trädgårdsavfall mycket mindre plats. För det andra så bryts det ner mycket enklare i komposten så att du snabbare får jord som du kan använda. Det är inte bara kvistar och grenar som kan malas ner, utan även det mesta formen av trädgårdsavfall som växter, större lövverk så som ormbunkar och större blommor. Akta dig dock från att få ner jord, grus och sten i då det kan skada skäret.

Skillnaden på en kompostkvarn och en flismaskin.

Kompostkvarnar klarar ofta upp till runt 3-5cm tjocka grenar och kvistar och även smalare såklart. Och det är här den stora skillnaden mot en flismaskin ligger. Flismaskiner, även kallade flistuggar, är snarlik en kompostkvarn i sin funktion, men är generellt större och grövre. Därmed klarar en flismaskin av större och tjockare grenar, det här gör också att man oftast kan mata flera mindre grenar samtidigt. Det gör att jobbet, även om du inte har så tjocka grenar så att en flistugg krävs av den anledningen, ofta går fortare med en flistugg då du kan mata flera mindre grenar samtidigt. Det är en flytande skala mellan kompostkvarnar och flismaskiner och finns ingen tydlig definition av vad som är vad, men generellt så klarar flismaskiner tjockare grenar än vad en kompostkvarn gör. För att flistuggen ska klara de grövre jobben så drivs de ofta av en bensinmotorer, medan nästan alla kompostkvarnar drivs med el. Det finns flistuggar som klarar hela träd, men de flesta som finns på Hygglo klarar uppåt 10cm i diameter, det finns enstaka flismaskiner som klarar upp till 15 cm. En annan skillnad är att en kompostkvarn nästan alltid har en låda som uppsamlare där flisen hamnar, medan en flismaskin oftast kastar flisen åt sidan. Helt enkelt är kompostkvarnar mer anpassade för trädgårdsbruk, medan en flismaskin är mer anpassad för grövre jobb när du till exempel har fällt ett träd.


Hyr både flismaskin och kompostkvarn på Hygglo

Utöver det kan du hyra prylar för alla dina trädgårdsbehov på Hygglo, alltifrån motorsågar, röjsåg, vertikalskärare, häcksaxar till jordfräs och släpvagn.

Ps. Via Yepstr hittar du ungdomar i kvarteret som kan hjälpa till i trädgården.

Taggar