Rökmaskin: in i dimman

Guider 17 okt 2019

Rökmaskin är ett enkelt sätt att få till en betydligt mer festlig stämning på partyt. Men det finns mängder med olika varianter och här reder vi vad som är vad.

Rökmaskiner generellt

En rökmaskin drivs oftast av el och behöver fyllas på med rökvätska för att fungera. Antingen kan man på förhand ställa in hur ofta rökmaskinen ska spruta rök, men ofta kan man styra maskinen med en handkontroll. Det är lite oklart varför allt blir så mycket roligare med rök, men så är det! Det finns som sagt mängder av olika rökmaskiner som ger olika typer av rökeffekter, här går vi igenom de vanligaste.

Hazemaskin

En hazemaskin skapar en ganska genomskinlig dimma. Den stora fördelen är att den därmed släpper igenom ljuseffekter och inte hindrar dessa. Så du kan fortfarande köra grymma ljusshower OCH ha en rökig känsla på dansgolvet. Riktigt maxat.

Tungrökmaskin

Tungrökmaskinen, även kallad kallrökmaskin, är en rökmaskin som skapar rök som lägger sig längs golvet. Den här röken kan nästan te sig flytande och ger en mystisk känsla. Den är vanlig på bland annat teater. Här är det vanligt med maskiner som behöver koldioxid eller kolsyreis för att fungera vilket krånglar till hanterandet lite. Men det finns också, framförallt lite dyrare maskiner, som bara behöver rökvätska som lyckas skapa tungrök ändå.

CO2-Jet

En kolsyrerökmaskin är den mest extrema som oftast används på stora klubbar eller konserter. Det är helt enkelt en maskin som sprutar ut en väldigt stark stråle med kolsyrerök, kopplas ofta mot en tank med flytande kolsyra. Den låter högt, får håret på publiken att slickas bakåt och kan, med rätt timing, få dansgolvet att lyfta.

Pyrotekniksimulering

Med hjälp av rökmaskiner och ljus kan man simulera pyroteknik. Med hjälp av liknande teknik som ovan, dvs kolsyrerök som sprutas ut med högt tryck, och starka ledlampor kan man skapa effekter som tillexempel påminner mycket starkt om till exempel eld. Kolla in den här som exempel.

Taggar