Tält, det är faktiskt så lätt som det låter
I det här inlägget ska vi prata grundläggande om tält, olika typer av tält och deras för- och nackdelar samt grundläggande konstruktioner. Och fördelen med tält är att det inte finns så mycket mer än det grundläggande, det är en ganska enkel pryl.
Grundläggande konstruktion
De flesta moderna tält har ett yttertält och ett innertält. Yttertältet är i lite grövre material och är det som ska motstå regn och vind. Innertältet är som ett mindre tält inuti yttertältet och är det som bland annat utgör golvet i tältet. Innertältet sitter uppspänt inuti yttertältet, ofta i elastiska band. Normalt finns ventilationsöppningar i yttertältet, medan ventilationen i innertältet mer utgörs av att tältet i sig är tunt och att sidorna mer eller mindre består av myggnät. God ventilation är, beroende på årstid förstås, en förutsättning för att ha en trivsam natt i tältet. Yttertältet hålls oftast upp av vad man brukar kalla tältpinnar. Det är långa pinnar som är böjbara, ungefär som fiskespön. Dessa spänner upp tältet genom att de löper i kanaler eller genom hällor och spänns upp i bågar som då spänner ut yttertältet. Innertältet spänns då av sig själv genom att det sitter fast i yttertältet. I marken sätter man fast tältet med, förvirrande nog, vad man ofta kallar tältpinnar. Dock heter det egentligen tältspik, den här gången är det korta spetsiga pinnar (lite som stora spikar) som trycks ner i marken och håller tältet på plats. Runt om tältet finns ofta tältlinor som brukar vara några meter långa, som man kan spänna ut runt tältet för att hålla det bättre på plats. Oftast krävs detta bara vid stark vind, men vissa konstruktioner av tält kräver att man alltid använder i alla fall några av tältlinorna för att kunna stå upp, till exempel tunneltält där man behöver spänna tältlinorna på kortsidorna.
Innan du ger dig av
Innan du ger dig ut på dina strapatser är det viktigt att kontrollera:
- Att tältpinnarna är hela och funktionsdugliga
- Att innertältet sitter fast i yttertältet (Det här är ganska bökigt att pilla med när man är trött och det börjar bli mörkt)
- Att tältspik finns i tillräcklig mängd (det går alldeles utmärkt att använda pinnar man hittar i skogen som tältspikar, men beroende på var man ska tälta kan det ju vara brist på pinnar)
- Att du kan sätta upp tältet utan problem
Olika typer av tält
Tält finns i olika typer av konstruktioner med olika fördelar och nackdelar.
Enmanstält
Ofta är det ett mindre tunneltält som är ganska “personformat”. Fördelarna är att det är ganska litet men medför ändå bättre sömn och vila än till exempel ett sovsäcksöverdrag, som är ännu lättare och tar ännu mindre plats. Nackdelen är att beroende på typ så kanske inte det finns regnskydd för din utrustning, och trots att tältet är litet så är tältvikten per person ofta lägre om man tar större tält. Exempel: https://www.hygglo.se/a3b-hilleberg-akto-enmannatalt Här ser man att det finns en liten absid för utrustning, och hur man vill hålla nere vikten genom att göra en konstruktion med bara en tältpinne.
Tunneltält
Ett avlångt tält där tältpinnarna löper från långsida till långsida och delar in tältet i sektioner. Ofta är här en hel sektion på ena sidan ett förtält, absid som det kallas. Fördelen med det är att det är gott om utrymme för både packningar men även att laga mat utan att exponera sig för vädret. Nackdelen är att det blir lite större och därmed lite mer att bära.
Kupoltält
Igloo-liknande tält, där oftast två tältpinnar går från från hörn till hörn, diagonalt över tältet. Fördelen är att det är enkelt att sätta upp, till och med om man är själv, och att det står upp av sig själv. Nackdelen är att det blir ganska högt om man ska få ut ligglängd, och att det dessutom blir brett. Oftast saknas också absid, eller finns bara en mindre, vilket gör att man kanske måste ha packningarna med in i själva sovdelen om man inte vill lämna dessa ute i regnet. Exempel: https://www.hygglo.se/6ab-hilleberg-tarra-2-pers Det här är ett kupoltält av lite mer avlång modell med 4 tältpinnar i stället för 2 som är det “klassiska”, men nuförtiden ser de flesta kupoltält ut ungefär på det här sättet.
Knäppetält
Som ett litet wildcard, och mest som kuriosa, vill jag också slänga in vad som kallas för knäppetält. Knäppetält var något som brukade användas militärt och är romb/diamantformade tältdelar i galontyg. Längs sidorna löper knappar och knapphål, och mitt i finns en öppning för att kunna trä den över huvudet. Tanken var att varje soldat hade ett knäppetält, detta kunde man göra ett regnskydd av ungefär som ett enmanstält och dessutom användas som en kapuschong. Men nu till det smarta, tältdelarna gick att sätta ihop. Så var man två man kunde man sätta ihop sina tältdelar och få ett tvåmannatält. Var man tre man kunde det bli ett tremannatält osv hela vägen upp till åtminstone 12-mannatält. Riktigt smart om jag får säga det själv! Men inte det enklaste, man behövde vara mer eller mindre både byggingenjör och arkitekt för att få ihop de större tälten. Så enklare att bara köra på ett tunnel- eller kupoltält, helt klart! Exempel: https://digitaltmuseum.se/021016261741/varnpliktiga-ur-i3-pa-1970-talet-med-uniform-modell-1959-gar-in-i-knappetaltet Här ser man hur 2-3 tältdelar är ihopsatta till ett tält.
Tips och trix för tältande:
- Känn igenom marken där tältet ska stå. Är det stora rötter eller liknande, hitta ny plats. Rensa bort pinnar, stenar och kottar. För de tråkigaste som finns är att ha slagit upp tältet, krypa in och känna att du har den där stenen eller roten precis mot revbenen. När de andra har krypit in är det helt enkelt ingen som kommer orka flytta på tältet, så då blir det till att sova, eller snarare “sova”, på sin lilla sten tills morgonen är där.
- Dra inte ut tältpinnarna, tryck ut dom. Drar du tältpinnarna ur sin kanal kommer de garanterat dela på sig och det blir både meckigt att få ut dem och du riskerar att skada tältet. Så gör lös tältpinnen på ena sidan, och tryck sedan ut den från andra sidan.
- Sörj för god ventilation. Öppna hellre mer än vad du tror behövs. Hellre lite kyligt i tältet och mysigt i sovsäcken än ångbastu, öppna sovsäckar och svettiga nätter.
- Beroende på hur stor tältpåsen (där hela alltet förvaras) är så kan det vara svårt att få ner tältpinnar och tältspikar när du har tryckt ner själva tältet. Så börja med att plocka ihop tältpinnar och tältspikar och lägg ner dessa i påsen, tryck sedan ner själva tältet vid sidan om dessa.
Stort lycka till med ditt tältande! Nu tror jag att du vet allt du behöver veta, nu är det bara att hyra tält, ryggsäck och stormkök och ge sig i skog och mark!