Tältkåta eller tipi - ta dig an vildmarken

Guider 16 okt 2019

Ska du uppleva vildmarken på bästa sätt kan en tältkåta vara ett bra val för dig. Ska du fiska i några dagar, ha ett basecamp och utforska närområdet eller helt enkelt bara vara i skogen ett tag är tältkåtan oslagbar, du kommer vakna utvilad och redo att utforska.

Tältkåtan är en enkel tältkonstruktion som har ett antal fördelar, bland annat att den ofta har ståhöjd invändigt och är ganska stor. Det här gör att bekvämligheten och möjligheten att till exempel torka kläder och att förvara mycket saker i tältet och därmed väderskyddat är god. Den här konstruktionen kallas Tipi av den nordamerikanska ursprungsbefolkningen och var mycket vanlig tältvariant där och användes till och med som permanent bostad. Alla ni som har gjort någon form av militärtjänst har säkert kommit i kontakt med “Tält-12” och “Tält-20”, vilka man nog får klassa som tältkåtor.


Det finns två olika typer av konstruktioner, den ena är med ett centrerat stag som håller upp tältduken och tältlinor spänner ut tältduken och håller fast tältet. Den andra konstruktioner är där långa tältpinnar går från hörnen i botten och inåt mot toppen av tältet, och att tältduken hålls ut av dessa. Fördelen med den senare varianten är att du får större utrymme inne i tältet och kan röra dig mer obehindrat eftersom du slipper något som står mitt i tältet. Fördelen med den första varianten är att detta centrerade stag ofta utgörs av en kamin med skorsten, vilket alltså gör att du kan få dig en mycket bekväm tillvaro i tältet.

Här kommer lite att tänka på vad det gäller tältkåta

Tyngd och mobilitet

Tältkåtan är som sagt ganska stor, vilket är det som möjliggör dess många fördelar. Men det här gör också att den blir tung att bära med sig. Ska du alltså gå en lång vandring och jagar vikt är antagligen inte tältkåtan något för dig. Ska du däremot bara gör en förflyttning och sedan vara mer stationär, kan tältkåtan vara helt optimal. Du kanske ska fiska, eller ska ha ett läger som du sedan utgår ifrån på dagsturer? Då kommer tältkåtan vara fantastisk då den låter dig vistas bekvämt i och omkring tältet. Du slipper krypa in och ut genom en liten öppning och du kan stå i tältet. Du kan torka saker och förvara saker väderskyddat. Toppen som ett läger helt enkelt!

Kamin är trevligt, men farligt

Ska du elda i tältet bör du tänka på några saker.
Först och främst, kaminen kommer bli väldigt varm och du behöver tillse att man inte kan komma åt kaminen av misstag när man sover eller att man råkar putta in prylar mot kaminen.
Har du ett innergolv i tältet bör du fundera kring hur du ser till att detta innergolv inte förstörs av värme, och att inte gnistor och glöd ramlar ner på golvet.
Se till att du har möjlighet till eldsläckning om något skulle börja brinna. Det kan vara så enkelt att det är en brandfilt eller en hink med vatten och en granruska.

Torkmöjligheter

Har du kamin i tältet är en av de bästa sakerna att du väldigt effektivt kan torka kläder. Så se till att det finns någon slags torkställning där du kan hänga upp blöta kläder.

Ved

Ved går åt i större mängder än vad man tror, så lägg tid på att tidigt få in mycket ved i tältet så att den veden också får möjlighet att börja torka.

Helt enkelt, att tälta med tältkåta är supermysigt, kolla in alla du kan hyra här!

Taggar