Vilken projektor ska jag välja?

Guider 20 mar 2020

Presentation, filmkväll eller kanske ett sportevenemang hemma med vännerna. Anledningarna till att man behöver en projektor kan vara många det gäller bara att välja rätt till rätt tillfälle samt förstå vilka anslutningar den har och vilka kablar som behövs.

Det du behöver fundera igenom när du ska hyra en projektor är vilken som passar för ditt ändamål.

Vilken typ av projektor passar mig?

Projektor för presentation

När du ska behöver en projektor för en presentation görs det normalt i en ljus miljön t ex. ett konferensrum. Det viktigaste är då att ha en projektor med hög ljusstyrka. Man brukar rekommendera att projektor ska ha över 2500 ANSI lumen. Är rummet litet eller projektorn kommer stå nära väggen eller duken där presentationen ska visas behöver man en projektor med kort kastavstånd (short throw). Det innebär att kommer få en stor projicerad bild trots att projektorn står nära duken eller väggen.

Projektor för Hemmabio eller TV-Spel

Ska man visa film, TV eller spela TV-spel så är det viktigast med en hög upplösning. Vi tycker projektorn i alla fall ska klara HD format vilket är en upplösning på 1280x720. Det finns många projektorer som klara 1920x1080 och då klarar de av Blu-ray eller andra högupplösta bildformat. Är rummet man ska titta eller spela i mörk behöver man inte mer än 1500-2500 ANSI lumen. Är det ett ljust rum är rekommendationen samma som för presentationer dvs. över 2500 ANSI lumen.

Bärbara projektorer

Portabla projektorer brukar man dela upp dessa i två kategorier. De minsta modellerna får utan problem plats med i fickan och kan projicera en imponerande bildstorlek. De modeller som är lite större mellan 2-5kg är oftast kontrastrikare och har högre ljusstyrka, därför passar dom bättre i större och ljusare miljöer. Många av de portabla projektorerna har även integrerade högtalare så att du slipper tänka på ett separat ljudsystem.

Vilken teknologi ska jag välja?

Vilken teknologi du väljer spelar faktiskt mindre roll. Det har gjorts stora tekniska framsteg inom alla olika tekniker och skillanden inom varje typ av teknologi är större än skillnaden mellan dem. De två vanligaste teknologierna för projektorer är DLP och LCD.

Vilka anslutningar eller kablar behöver jag?

Det finns ganska många olika anslutningar till projektorer och det behöver matchas med dator eller enheten som ska spela upp eller visa filmen eller bilderna. Analoga anslutningar ger sämre upplösning vilket gör att man bör välja en digital anslutning om det är möjligt.

Analoga anslutningar

  1. Komposit
  2. S-Video
  3. VGA
  4. Komponent

Digitala anslutningar

  1. DVI
  2. HDMI

Här ser du hur de olika anslutningarna ser ut.

Projektor anslutningar

Alla projekteror du kan hyra på Hygglo samt alla projektordukar.

Taggar